Tortum Şelalesi Dünyanın Kaçıncı Büyük Şelalesi ?

Deniz

New member
Tortum Şelalesi Dünyanın Kaçıncı Büyük Şelalesi?

Doğal güzellikleriyle büyüleyen Türkiye’nin nadide yerlerinden biri olan Tortum Şelalesi, ziyaretçilerine sunduğu görsel şölenle dikkat çekerken, merak edilen sorulardan biri de şu: Tortum Şelalesi dünyanın kaçıncı büyük şelalesi? Bu yazıda Tortum Şelalesi’nin dünya sıralamasındaki yeri, özellikleri ve ziyaretçilere sunduğu imkanlar detaylı şekilde inceleniyor.

Tortum Şelalesi Nerede?

Tortum Şelalesi, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzurum ilinin Uzundere ilçesinde bulunmaktadır. Erzurum’a yaklaşık 100 km uzaklıkta konumlanan şelale, Tortum Gölü’nün sularının döküldüğü noktada meydana gelmiştir. Şelale, Uzundere ilçesinin doğusunda, dağların arasında saklı bir doğa harikasıdır.

Tortum Şelalesi'nin Özellikleri Nelerdir?

Tortum Şelalesi, yaklaşık 48 metre yükseklikten dökülen sularıyla Türkiye'nin en yüksek, aynı zamanda en görkemli şelalelerinden biridir. Yaklaşık 22 metre genişliğe sahip olan şelale, özellikle ilkbahar aylarında karların erimesiyle en yüksek debisine ulaşır.

Şelalenin oluşumu, 1700'lü yıllarda Tortum Çayı'nın önünün heyelan sonucu kapanmasıyla oluşan Tortum Gölü’ne dayanır. Bu doğal göl zamanla taşmaya başlayarak şelalenin oluşumuna zemin hazırlamıştır.

Tortum Şelalesi Dünyanın Kaçıncı Büyük Şelalesidir?

Bu soruya net bir sıralama vermek zor çünkü dünya genelinde “büyüklük” tanımı yükseklik, su debisi, genişlik gibi farklı kriterlere göre değişebilir. Ancak yükseklik açısından bakıldığında Tortum Şelalesi, dünyanın en yüksek şelaleleri sıralamasında ilk 100 içinde yer almaz. Dünyanın en yüksek şelalesi 979 metre yüksekliğiyle Venezuela’daki Angel Falls’tur.

Ancak Avrupa’nın en büyük şelaleleri listesine bakıldığında, Tortum Şelalesi kendisine daha iyi bir yer bulur. Yaklaşık 48 metre yüksekliği ve 22 metre genişliği ile Tortum Şelalesi, Avrupa'nın en yüksek ve en geniş doğal şelaleleri arasında yer almaktadır. Türkiye’nin ise en yüksek doğal şelalesi olma unvanına sahiptir.

Tortum Şelalesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Tortum Şelalesi ne zaman görülmeli?

En ideal ziyaret zamanı bahar aylarıdır. Özellikle nisan ve mayıs aylarında karların erimesiyle şelalenin su debisi artar, bu da onu en görkemli haliyle izleme imkânı sunar. Yaz aylarında su debisi düşer, fakat serin havası nedeniyle yine de tercih edilen bir destinasyondur.

2. Tortum Şelalesi'ne nasıl gidilir?

Erzurum’dan özel araçla veya Uzundere ilçesine giden minibüslerle ulaşım sağlanabilir. Erzurum şehir merkezinden yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculukla şelaleye ulaşmak mümkündür. Ayrıca bölgeye gelen doğa turları da şelaleyi gezi rotalarına dahil eder.

3. Tortum Şelalesi'nde ne yapılır?

- Fotoğrafçılık: Şelalenin özellikle ilkbaharda sunduğu görüntü, profesyonel ve amatör fotoğrafçılar için eşsiz bir fırsattır.

- Piknik ve yürüyüş: Çevresinde bulunan mesire alanları aileler için idealdir.

- Doğa yürüyüşleri: Şelalenin çevresinde yer alan yürüyüş parkurları ve doğa manzaraları doğaseverleri cezbetmektedir.

- Gözlem terası: 2021 yılında yapılan cam teras, şelalenin üzerinde heyecan verici bir manzara deneyimi sunar.

4. Tortum Şelalesi’ne giriş ücretli mi?

Tortum Şelalesi’ne giriş çoğu zaman ücretsizdir. Ancak çevredeki düzenlemeler ve ek hizmetler nedeniyle zaman zaman sembolik ücretler talep edilebilir. Ayrıca otopark için küçük bir ücret ödenmesi gerekebilir.

5. Tortum Şelalesi dünya genelinde neden daha fazla bilinmiyor?

Tanıtım eksikliği ve ulaşım imkanlarının sınırlı olması, şelalenin uluslararası alanda yeterince tanınamamasının başlıca nedenlerindendir. Ancak son yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın çalışmalarıyla bölge daha çok tanıtılmakta ve yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Tortum Şelalesi ile İlgili Ekstra Bilgiler ve İpuçları

- Yakınlarda bulunan Yedigöller ve Tortum Gölü mutlaka ziyaret edilmelidir. Bu alanlar doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyenler için oldukça uygun.

- Bölgeye gelirken fotoğraf makinenizi ve yedek bataryalarınızı yanınıza almayı unutmayın.

- Cam teras üzerinden şelaleyi izlemek adrenalini yüksek bir deneyim sunar, yükseklik korkusu olanların dikkatli olması önerilir.

- Şelale çevresinde yöresel ürünlerin satıldığı tezgâhlar bulunur. Organik bal, pestil ve köme gibi Erzurum’a özgü tatları burada deneyebilirsiniz.

Sonuç

Tortum Şelalesi, her ne kadar dünyanın en yüksek şelalesi olmasa da Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında eşsiz bir yere sahiptir. Avrupa’nın en büyük doğal şelalelerinden biri olan Tortum, sadece yüksekliği ile değil, çevresindeki doğal yaşam ve sunduğu ziyaretçi deneyimiyle de ön plana çıkar.

Erzurum’a yolu düşen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bu doğa harikası, hem yerli hem de yabancı turistler için etkileyici ve huzur dolu bir kaçış noktasıdır. Doğa tutkunları ve gezginler için Tortum Şelalesi, unutulmaz bir deneyim vadediyor.