Adım Farah dizisi nerede çekiliyor ?

Kaan

New member
Adım Farah Dizisi Nerede Çekiliyor? Mekânların Hikâyesi ve Kültürel Yansımaları

Televizyon dizilerini izlerken bazen hikâyenin kendisinden çok, karakterlerin yaşadığı şehirler ve dolaştığı sokaklar dikkatimi çekiyor. Özellikle “Adım Farah” gibi göç, kimlik, aile ve hayatta kalma mücadelesi gibi evrensel temaları işleyen yapımlarda çekim mekânları yalnızca bir arka plan olmaktan çıkıyor; adeta hikâyenin görünmez karakterlerinden biri hâline geliyor. Bir süredir merak ettiğim soru da buydu: Adım Farah dizisi nerede çekiliyor ve bu mekânların hikâyeye katkısı ne kadar büyük?

Araştırmalar ve yapım ekibinin çeşitli açıklamalarına göre Adım Farah dizisinin çekimleri ağırlıklı olarak İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. İstanbul’un farklı ilçeleri, sokakları ve modern-kentsel alanları dizinin atmosferini oluştururken, şehir aynı zamanda karakterlerin kültürel ve sosyal çatışmalarını yansıtan önemli bir unsur olarak kullanılmıştır.

İstanbul Neden Bu Hikâye İçin Güçlü Bir Seçim?

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetlerin, dinlerin ve kültürlerin buluşma noktası olmuştur. Bu nedenle göç, aidiyet ve yeni bir yaşam kurma mücadelesini anlatan bir hikâyenin burada geçmesi oldukça anlamlı görünüyor.

Farah karakteri, İran’dan Türkiye’ye gelen bir göçmen olarak yaşam mücadelesi verirken izleyici yalnızca bireysel bir hikâyeyi değil, aynı zamanda küresel ölçekte milyonlarca insanın deneyimlediği göç olgusunu da görüyor. İstanbul ise bu anlatının doğal sahnesi hâline geliyor.

Benzer şekilde Avrupa’daki birçok büyük şehirde de benzer hikâyeler yaşanıyor. Örneğin Berlin, Londra veya Paris gibi kentlerde göçmen topluluklarının yaşadığı deneyimler ile Farah’ın karşılaştığı zorluklar arasında dikkat çekici paralellikler bulunuyor. Ancak İstanbul’un farkı, hem Doğu hem Batı kültürlerinden izler taşıması ve bu nedenle daha karmaşık bir kültürel geçiş alanı sunmasıdır.

Mekânların Anlattığı Sessiz Hikâye

Dizi izlenirken çoğu zaman karakterlere odaklanıyoruz; fakat mekânların verdiği mesajlar da oldukça güçlüdür.

Adım Farah’ta kullanılan dar sokaklar, kalabalık caddeler, hastane ortamları ve modern şehir manzaraları yalnızca görsel çeşitlilik sağlamıyor. Bu alanlar aynı zamanda karakterlerin psikolojik durumlarını da yansıtıyor.

Japon dizilerinde şehir genellikle düzen ve toplumsal uyumu temsil ederken, Amerikan yapımlarında bireysel özgürlük ön plana çıkar. Türk dizilerinde ise aile, mahalle kültürü ve sosyal ilişkiler daha görünürdür. Adım Farah bu açıdan ilginç bir denge kuruyor. Bir yandan bireyin hayatta kalma mücadelesini gösterirken diğer yandan çevresindeki insanlarla kurduğu bağların önemini vurguluyor.

Bu durum birçok kültürde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bazı toplumlarda başarı daha çok bireysel hedefler üzerinden değerlendirilirken, bazı toplumlarda kişinin topluma ve ailesine katkısı daha fazla önem taşıyor.

Kadın ve Erkek Karakterlerin Temsili Üzerine Kültürler Arası Bir Bakış

Dizinin dikkat çekici yönlerinden biri de karakterlerin motivasyonlarının farklı boyutlarda işlenmesidir.

Dünya genelinde yapılan sosyal araştırmalar, erkeklerin ortalama olarak kariyer, statü veya bireysel başarı gibi hedeflere daha fazla odaklanabildiğini; kadınların ise sosyal ilişkiler, aile bağları ve toplumsal etkiler konusunda daha yoğun ilgi gösterebildiğini ortaya koymaktadır. Ancak bu eğilimler kesin kurallar değildir ve bireyden bireye önemli farklılıklar gösterir.

Adım Farah bu noktada ilginç bir örnek sunuyor. Farah karakterinin temel motivasyonu yalnızca kişisel başarı değildir. Çocuğunu korumak, güvenli bir yaşam oluşturmak ve sosyal bağlarını sürdürebilmek hikâyenin merkezinde yer alır. Erkek karakterlerde ise zaman zaman güç, kontrol veya bireysel hedeflerin daha görünür olduğu görülür.

Bu yaklaşım yalnızca Türkiye’ye özgü değildir. Güney Kore dizilerinde de aile sorumluluğu ile bireysel hedefler arasında benzer çatışmalar işlenir. Latin Amerika dizilerinde topluluk ve aile bağları öne çıkarken, Kuzey Amerika yapımlarında bireysel kararların sonuçları daha fazla vurgulanabilir.

Bu noktada şu soru ilginç olabilir:

Bir insanın kimliğini şekillendiren şey daha çok kişisel hedefleri midir, yoksa kurduğu ilişkiler mi?

Göç Temasının Evrenselliği

Adım Farah’ın farklı ülkelerde ilgi görmesinin nedenlerinden biri, göç temasının evrensel olmasıdır.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası göç araştırmaları uzun yıllardır milyonlarca insanın ekonomik, siyasi veya güvenlik nedenleriyle ülkelerini terk ettiğini ortaya koymaktadır. Farah’ın hikâyesi bu büyük tablonun küçük ama etkili bir parçasını temsil eder.

Türkiye, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika’da yaşayan birçok izleyici, karakterin yaşadığı belirsizlikleri kendi çevresinde gözlemlediği olaylarla ilişkilendirebilir.

Bu nedenle dizinin çekildiği İstanbul yalnızca fiziksel bir mekân değil, aynı zamanda farklı kültürlerin karşılaştığı sembolik bir alan olarak da değerlendirilebilir.

Yerel Bir Hikâyeden Küresel Bir Anlama

Türk dizilerinin son yıllarda uluslararası başarı elde etmesinde bu tür evrensel temaların büyük etkisi bulunuyor.

Bir izleyici İstanbul’u hiç görmemiş olsa bile anne-çocuk ilişkisini anlayabilir.

Türk kültürünü yakından tanımıyor olsa bile aidiyet arayışını hissedebilir.

Farklı bir dil konuşuyor olsa bile korku, umut ve sevgi gibi duygularla bağ kurabilir.

İşte bu nedenle çekim mekânları sadece dekor değildir. İstanbul’un sokakları, köprüleri ve kalabalığı dizinin evrensel mesajlarını güçlendiren unsurlar hâline gelir.

Kültürel Benzerlikler ve Farklılıklar

Adım Farah’a kültürel açıdan baktığımızda üç önemli ortak tema öne çıkıyor:

• Güvenli bir yaşam arayışı

• Aileyi koruma isteği

• Topluma ait olma ihtiyacı

Bu temalar dünyanın hemen her kültüründe bulunuyor.

Farklılıklar ise bu hedeflere ulaşma yöntemlerinde ortaya çıkıyor. Bazı toplumlar bireysel özgürlüğü öncelikli görürken bazıları toplumsal dayanışmayı daha önemli kabul ediyor. Adım Farah bu iki yaklaşımın kesişim noktasında duruyor.

Bu nedenle dizi yalnızca İstanbul’da çekilen bir yapım olarak değil, aynı zamanda günümüz dünyasının göç, kimlik ve aidiyet tartışmalarını yansıtan kültürel bir metin olarak da değerlendirilebilir.

Sonuç

Adım Farah dizisi ağırlıklı olarak İstanbul’da çekilmektedir. Ancak diziyi ilgi çekici kılan yalnızca çekim yapılan semtler veya şehir manzaraları değildir. İstanbul’un kültürel çeşitliliği, göç hikâyesiyle kurduğu güçlü bağ ve karakterlerin yaşadığı sosyal çatışmaları görünür kılması yapımın etkisini artırmaktadır.

Diziyi izlerken şu soruyu düşünmek ilginç olabilir:

Eğer Farah’ın hikâyesi İstanbul yerine Berlin, Toronto, Dubai ya da Seul’de geçseydi, hangi yönleri aynı kalırdı ve hangi yönleri tamamen değişirdi?

Belki de bu sorunun cevabı, insan deneyimlerinin ne kadar evrensel olduğunu anlamanın en iyi yollarından biridir.

Kaynaklar:

* Dizinin yapım ve çekim bilgilerine ilişkin televizyon yayıncı açıklamaları ve basın bültenleri.

* Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Birleşmiş Milletler göç istatistikleri.

* Kültürler arası psikoloji ve toplumsal davranış araştırmaları üzerine akademik yayınlar.

* Türk televizyon dizilerinin uluslararası etkisini inceleyen medya ve iletişim çalışmaları.