Nitelikli insanın özelliklerinden 4 tanesi nedir ?

Kaan

New member
Nitelikli İnsan Kimdir? 4 Özellik, 4 Yorum, 1001 Komik Yorum!

Herkesin etrafında bir “nitelikli insan” arayışı olduğunu biliyoruz. Kimisi işyerinde, kimisi sosyal medya üzerinden, kimisi de markette ekmeği alırken “nitelikli insan” tarifini arıyor. Ama gerçekten nitelikli insan nedir? Herkesin kafasında farklı bir tanımı var, değil mi? Bazı insanlar için bu, “herkesin gönlünü kazanan, her konuda bilgili ve çok ‘karizmatik’ biri” anlamına gelirken, kimisi içinse sadece “esprili ve hayatı neşeyle yaşayan” bir tiptir.

Bugün, gelin, nitelikli bir insanın dört temel özelliğini mizahi bir şekilde ele alalım. Kadınlar ve erkekler farklı bakış açılarıyla ele alırken, arada kaybolan o ince “ilişki dinamiği” ve “çözüm önerileri”ni de birbirine katacağız. Evet, her şey birbirine karışacak. Çünkü nitelikli insan, her yönüyle karmaşık ve eğlenceli bir mesele!

1. Bilgi Sahibi Olmak: Ama Sadece Google’dan Aldığın Değil!

Kadınlar, bilgi konusuna daha çok “meraklı bir şekilde” yaklaşır. Örneğin, “Ah, ben şimdi şunu öğrendim ama bir de bakayım, acaba gerçekten doğru mu?” diye bir araştırmaya başlarlar. Bu, derinlemesine araştırma yaparak insanları hem bilgilendirme hem de arada kaybolan konularda biraz da eğlenceli sohbetler başlatma işidir. Kadınlar için bilgi, sadece bir konu üzerinde derinleşmek değil, aynı zamanda başkalarına “bilgiyi ilişkilendirebilme” kabiliyetidir. “Biliyordum ama şimdi seninle daha net anladım!” dediklerinde, işte o an gerçek bilgiyi keşfettikleri andır.

Erkekler için ise bilgi, genellikle “straji ve çözüm” anlamına gelir. “Süperstar beyin”ler gibi, her problemi çözme yeteneğine sahip olan erkekler, herhangi bir konuda bilgi sahibi olduklarında, bunu diğer insanlara “neden” değil, “nasıl çözülür” diye anlatmayı tercih ederler. Bu yüzden bir toplantı sırasında erkeklerin ‘bilgilerini’ aktarmaları bazen “bir robotun çözüme giden algoritması” gibi gelebilir. Ama en azından… çözümdür! Kadınların bu çözüm odaklı açıklamalar karşısında verdikleri o “anladım ama hala buradayım” bakışları ise nitelikli insan olma yolunda hayati bir aşamadır.

2. İletişim Becerileri: Kadınlar Sohbeti, Erkekler Sunumu Sever!

Kadınlar genellikle iletişimin sanatçısıdır. Eğer bir kadının herhangi bir konuda sıkıntısı varsa, bu sıkıntıyı anlatma şekli bir şairin şiir okuması gibidir. Her kelimenin bir anlamı vardır, her cümle sizi derin düşüncelere sevk eder. Çünkü kadınlar, kelimeleri duygularla harmanlar ve bazen bir kelimeyle dünyaları değiştirirler. Hatta bazıları, “Bir konuda ne düşündüğünü biliyorum ama seninle bunu yavaşça, dikkatlice, adım adım anlatmalıyım” diye düşünürler. Bu da aslında nitelikli bir insanın en önemli özelliklerinden biridir: İnsanları dinlemeyi ve empatik bir şekilde iletişim kurmayı bilmek!

Erkeklerse bu konuda daha çok çözüm odaklıdır. Bir konuda sıkıntı duyduklarında, kadınların anlatımını sabırla dinlerler (tabii ki bunu çoğunlukla ‘süper kahraman’ modunda yaparlar) ve ardından söze girerler. "Bunu böyle yapman gerek," diyerek olayları genellikle çözmeye çalışırlar. Kadınlar biraz daha “Bu sorun beni hissettiriyor!” şeklinde konuşmak isterken, erkekler hep “Bunun çözümü ne?” diye sorgularlar. Ama buradaki kritik nokta şu: Her iki yaklaşım da aslında iletişimin nitelikli birer parçasıdır. Kadınlar duygusal zekayı, erkekler ise çözüm ve mantığı devreye sokar.

3. Empati: Kadınlar Birleşiyor, Erkekler Strateji Kuruyor!

Bir kadının empati yeteneği, nitelikli insan olmanın en belirgin özelliklerinden biridir. Eğer bir kadın, en sevdiği dostunun kötü bir gün geçirdiğini fark ederse, hemen onu dinler, ona göre davranır ve dostunun duygusal ihtiyaçlarına cevap verir. Kadınlar, insanları anlamada ve onlara nasıl hissettiklerini belirlemede oldukça iyidirler. Empati, onlara sadece başkalarına “yakın” olmak değil, aynı zamanda onları “anlamak” için de bir yol sunar. Kadınlar, bu yetenekleri sayesinde çevrelerindeki insanları daha iyi tanır ve en ufak bir değişim bile gözlerinden kaçmaz.

Erkekler, empatiyi genellikle “strategik bir yaklaşım” olarak kullanır. Mesela, bir arkadaşının zor bir dönemden geçtiğini fark ettiklerinde, çözüm önerisi getirmeyi tercih ederler. Onlara göre empati, “Hadi seninle bu sorunu çözelim, başa çıkabilirsin!” şeklinde bir motivasyon kaynağına dönüşür. Kadınlar bu konuda bazen “Ama duyguları dinlemelisin!” diyecek olsalar da, erkekler “Hadi bir yol bulalım” diyerek olayları çözme yönünde ilerlerler. Yine de, bu iki yaklaşım birlikte bir “nitelikli insan” yaratır.

4. Mizah Anlayışı: Kadınlar Gülerken, Erkekler İroni Yapıyor!

Nitelikli bir insanın en önemli özelliği, olaylara gülebilmesidir. Kadınlar, genellikle esprili bir şekilde hayatı ele alır. Ama bu, sadece “komik olmak” değil, hayatın karmaşasını gülerek kabul etmektir. Eğer bir kadının yanında stresli bir anı paylaşıyorsanız, size “Aman ne olacak, en kötü ihtimalle pizza söyleriz!” gibi bir çözüm önerisi sunabilir. Bu yaklaşım, nitelikli insanın “hayata pozitif bakış açısını” gösterir.

Erkeklerse, mizahı biraz daha “analitik” bir şekilde ele alır. Mesela, bir arkadaşlarıyla sıkıntılı bir durumu tartışırken, hemen “Hadi bunu eğlenceli hale getirelim, kim daha hızlı çözer?” diye sorarlar. Arada bir de ironik espriler yapmayı unutmazlar. Mizah, erkekler için çoğu zaman rahatlama, strateji geliştirme ve stresle başa çıkma aracıdır.

Sonuç: Nitelikli İnsan Olmak Bir Sanat, Eğlenceli Bir Yolculuktur!

Nitelikli insan olmak, aslında ne kadar birbirinden farklı özellikleri barındırsa da, eğlenceli bir yolculuğa çıkmayı gerektirir. Kadınlar, empatik ve derinlemesine düşünme yetenekleriyle bu yolculuğu anlamlı kılarken, erkekler çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımlarıyla bu yolculuğun haritasını çizerler. Sonuçta, hepimiz biraz karışık, biraz esprili ve biraz da nitelikli insanlarız.

Peki, sizce nitelikli insan kimdir? Kendi özelliklerinizi paylaşarak bu eğlenceli tartışmaya katılmak ister misiniz?